Warning: Creating default object from empty value in /var/www/idaauken.dk/public_html/wp-content/themes/shuttle-pro/admin/main/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
PODCAST: SÅ LÆNGE BØGEN SPEJLER - Ida Auken

Jeg elsker Danmark så meget, at jeg sidste år skrev en bog. Den hedder Dansk, og den undersøger hvilke værdier, vi har bygget vores land på.

Mens jeg skrev bogen, fik jeg en indskydelse. Er hele den danske selvfortælling i virkeligheden en stor selvmodsigelse? Vi er verdens lykkeligste land, men mange af vores unge er stressede og ulykkelige. Janteloven lever stadig, men samtidig er vi ikke blege for at fortælle andre, at vi er verdensmestre i alt fra hygge til grøn omstilling. Hvad er egentligt sandheden om Danmark? Og hvilke værdier skal vi tage med os ind i fremtiden?

Det er det jeg har sat mig for at undersøge i den her podcastserie, hvor jeg spørger en række kloge danskere, om de kan hjælpe mig med at løse gåden.

 

PROGRAMOVERSIGT OG LINKS

Anders Agger & Bjørn Ellermand (1:6) – Land mod by

Udgivet 16. april 2019

Turen går til Vestjylland, hvor Ida skal besøge journalist Anders Agger i hans Sommerhus i Søndervig. Samtidig taler hun med udkants-elskeren og bloggeren Bjørn Ellermand. Her skal Ida forsøge og høre, om debatten om udkanten mod hovedstaden ikke snart er et afsluttet kapitel i fortællingen om Danmark?

Hør afsnittet her.

 

Niels Hausgaard & Martin Thorborg (2:6) – Jantelov eller verdensmestre?

Udgivet 23. april 2019

Ida besøger Niels Hausgaard i Nordjylland. Og så taler hun med serie-iværksætter Martin Thorborg. De skal tale om, hvordan det kan være, at vi danskere både rummer janteloven og en forestilling om at vi er verdensmestre.

Hør afsnittet her.

 

Flemming Rose (3:6) – Ytringsfrihed og krænkelser

Udgivet 30. april 2019

Med PET-vagter bag sig besøger tidligere redaktør på Jylland-Posten Flemming Rose Ida på Christiansborg. Her skal de diskutere, hvordan vi sørger for at sikre den ukrænkelige ret til ytringsfrihed i en tid, hvor sombrerohatte og højskolesange er i fare for at mudre alt det gode i #MeToo-bevægelsen til.

Hør afsnittet her.

 

Jim Lyngvild og Eva Secher Mathiasen (4:6) – Verdens lykkeligste land på anti-depressiver

Udgivet 7. maj 2019

Ida ser Jim Lyngvild som sin diametrale modsætning, men én ting har de til fælles: de elsker begge Danmark. Kan de to modsætninger sammen finde frem til, hvorfor Danmark er blandt de lykkeligste lande i verden. Og så skal Ida tale med formanden for Psykologforeningen, Eva Secher Mathiasen, om hvordan vores lykkelige land, samtidig kan have flere hundredtusinde borgere på anti-depressiver.

Hør afsnittet her.

 

Kaspar Colling Nielsen & Anne Skare Nielsen (5:6) – Er der håb for fremtiden?

Udgivet 14. maj 2019

Er fremtiden lys eller mørk? I dette program undersøger Ida om, det overhovedet giver mening at lave et radioprogram, der handler om, hvilke værdier fremtidens Danmark skal bygges op omkring. Ida kan engang i mellem blive i tvivl om, hvorvidt der overhovedet er en fremtid for verden og for Danmark. I dette afsnit taler hun med forfatter og dystopiker Kaspar Colling Nielsen og en af verdens førerende fremtidsforskere Anne Skare Nielsen.

Hør afsnittet her.

 

Filosof Anne Marie Pahuus og forstander på Ry Højskole Ole Toftdahl (6:6) – Lad os tale om det frit

Udgivet 21. maj 2019

I sidste afsnit tager Ida på gåtur i Marselisborgskoven ved Aarhus for at snakke med filosof Anne Marie Paahus og kærlighed og fællesskab og så spiser hun aftensmad med forstander Ole Toftdahl og hans elever på Ry højskole. Ida skal finde ud af, hvordan vi kan være et land, der både har fokus på individualisme og samtidig vægter fællesskabet højt. Og så prøver Ida at finde svaret på, hvad hun har lært på sin tur rundt i landet. Et spørgsmål som ender med at blive besvaret helt perfekt fra en uventet kant.

Hør afsnittet her

 

Vært:

Ida Auken

Tilrettelægger:

Frederik Meldgaard Lauridsen

Produceret af:

Heartbeats ved Andreas Saxild